Skip to main content

Урнебесна комедија НЕ МОГУ ДАНАС, ДАНАС ИМАМ ЖЕНСКЕ ПРОБЛЕМЕ

Урнебесна комедија НЕ МОГУ ДАНАС, ДАНАС ИМАМ ЖЕНСКЕ ПРОБЛЕМЕ

Урнебесна комедија “Не могу данас, данас имам женске проблеме”, поново је на сцени КОЦ-а, у недељу, 28. новембра. По тексту и у режији Цветина Аничића, јунакиња, коју глуми Јелица Брестовац, пролази кроз разне животне фазе, доносећи углавном погрешне одлуке. Са изазовима се бори кроз комичне ситуације...

Опширније …Урнебесна комедија НЕ МОГУ ДАНАС, ДАНАС ИМАМ ЖЕНСКЕ ПРОБЛЕМЕ

ИКОНОСТАС ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕВИКУ

ИКОНОСТАС ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕВИКУ

Данашњи Ердевик спомиње се као ново село крајем XVII века (1698). Већ 1702. године, у Ердевику је било 100 кућа. Почетком четврте деценије XVIII века у Ердевику је постојала црква од плетера, покривена шиндром и сводом од дасака. Године 1794. црквена општина у Ердевику известила је Митрополију да је склона паду и да намерава да изгради нову, те шаље план, предрачун и уговор са зидарем. Према Мати Косовцу, данашња црква у Ердевику саграђена је 1804. године. Овај податак се односи на изградњу комплетне цркве са звоником. Црква је обновљена већ 1832. године, а потом 1861. године.

Опширније …ИКОНОСТАС ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕВИКУ

БИНГУЛА

Село Бингула се помиње у мађарским и записима католичке цркве још 1445. године. Било је посед утврђеног каштела у Рачи, насељено католичким становништвом. Према верској административној управи, припадала је моровићком архиђаконату, са седиштем бискупије у Печују. У XVIII веку Бингула се помиње као српско насеље, а на Смичикпасовој карти Срема уписана је 1730. године.

БИНГУЛА

Бингулу су заузели Турци 1526. године, у време похода султана Сулејмана II Величанственог на Беч. Овим делом Срема они су владали до 1688. године.

Опширније …БИНГУЛА