Main menu

19. август

На Преображење 19. августа, деветнаести дан манифестације Шидско културно лето било је завршено концертом Мериме Његомир уз пратњу оркестра Мише Мијатовића. Концерт је почео у 21,30 часова у трајању од сат времена.

Мерима Његомир је велики уметник снимила је 24 албума и преко 100 трајних снимака изворних песама Њене најпознатије песме су : Иванова корита, Рузмарин, Опило нас вино, Због тебе, Да није љубави твоје, Бол болујем, Магле,магле, А где си ти, Памитим још ... Познате су њене интерпретације традиционалних песама: Зајди,зајди, Маријо бела кумријо, Сејдефу мајка буђаше, Што си Лено на големо, Јутрос ми је ружа процветала... На својим концертима, Мерима пева на преко 20 светских језика од изворне музике балканских народа до оперских арија, а нарочито се истиче као врстан интерпретатор руских песама. На ШИДСКОМ КУЛТУРНОМ ЛЕТУ својим верним обожаваоцима је то и показала и пружила им прилику да уживају у њеном раскошном гласу.


Манифестација Шидско културно лето која се традиционално одржава у Шиду од 1. до 19. августа, сврстала је организатора Културно образовни центар у ранг најпознатих војвођанских установа. Деветнаест дана, сваке године све бољих, осмишљенијих и занимљивијих, са одличним програмом, доводе из године у годину у овај град од 16.000 становника све више посетилаца.На основу коментара одржаних концерата и културних манифестација у току овогодишњег културног лета, Културно образовни центар може да се поноси својом организацијом и успехом.

 

18. август

У четвртак са почетком у 21,00 часова на Тргу културе испред Културно образовног центра одржана је свирка групе "Higher ground" из Сремске Митровице у трајању од пола сата, као предгрупа. Након тога шидска публика је имала изузетну прилику да види и чује праве професионалце групу "Галија".

galija

Група Галија основана је у Нишу, 1976. године.
Ненад Милосављевић, оснивач и лидер групе Галија, већ тада познат у Нишу као кантаутор и самостални музичар (вокал, акустична гитара, усна хармоника) окупио је рок групу.
Договор о оснивању групе постигнут је у нишкој кафани "Галија" познатој по томе што су се у њој окупљали уметници и боеми града Ниша. После почетних лутања у тражењу имена за групу, назив легендарне кафане преузет је и усвојен као најбоље решење.

Данас броји осам чланова:
Ненад Милосављевић Неша-вокал, акустична гитара, усна хармоника
Предраг Милосављевић Пеца- вокал
Бобан Павловић Чалтон- бубањ
Драгутин Јаковљевић Гута- електрична гитара
Славиша Павловић Стенли- бас гитара
Иван Илић Илке- клавијатуре
Милош Крстић Крле- електрична гитара
Горан Антовић- клавијатуре

Осамнаести дан ШИДСКОГ КУЛТУРНОГ ЛЕТА концерт групе "Галије" остаће незабораван. Ови сјајни музичари који постоје непрекидне три деценије направили су атмосферу за памћење,препун Трг је певао и играо од најмлађе до најстарије популације, сви су знали стихове песама. Певали су и свирали хитове из своје богате дискографије, од првог албума „Прва пловидба“ до последњег "Место поред прозора" . Ипак најраспеваније и највеселије је било када су отпевали песме са своје компилације "Још увек сањам". Концерт групе "Галија" је трајао до поноћи, наравно ни то није било доста, јер слушати и гледати такве уметнике изузетна је част и уживање.

 

16. август

Концерт групе "Studio Alektik" из Новог Сада.
"Studio Alektik" је настао 2007. године у Новом Саду. Основала га је виолончелисткиња Александра Берчек Јелић, поред ње основну поставу групе чине и виолинисткиње: Ана Сабо, Дина Кукаљ, Кристина Шуклар, челисткиња Ана Ристић, пијанисткиња Дамјана Ћук, флаутисткиња Ивана Макевић, певачица Андреа Петровић. Студију Алектик су се од недавно придружиле и две велике домаће звезде гитариста Петар Јелић и бубњар Иван Феце Фирчи.

alektik

Синоћ су на градском Тргу у оквиру шидског културног лета то и доказале. Концерт је почео у 21,30 часова у трајању од скоро два сата. Публика је уживала и са одушевљењем гледала и слушала овај креативно алтернативни бенд.

Сви чланови "Студија Алектик" имају високо музичко образовање, које су стицали на академијама у Новом Саду и Бечу. DJ Billy nine је професор Dj-inga у првој ДЈ школи у Србији "Културно Склониште", и оснивач покрета Respect Djs."Studio Alektik"негује музички и животни принцип алтернатиног и екстравагантног. Под тим се подразумева отвореност форме кроз нове облике бенда, звука, визуелног идентитета, моде, мулти језичности и мулти културалности уопште. Ова идеја је универзална, она екзистира и као критика свим паланачким филозофијама света, јер као и екстраваганција и затвореност духа је универзални принцип. Иако је алтернативна, идеја "Studio Alektik" -а није да руши или негира, већ да независно од свега постојећег, инспирише нову енергију, што симболизује као део визуелног идентитета.

Основу звука "Studio Alektik" чине електрични гудачки инструменти. Популарним изразом са елементима рока, латина, електро свинга, и традиционалних мотива Војводине и Балкана изграђен је нови музички стил, отворен за промене и нове утицаје."Студио Алектик" важи за један од најангажованијих састава на нашим просторима. Поред велике концертне активности "Студио Алектик" је веома чест учесник пројеката великих компанија, филмских фестивала, великих сајамских приредби ... "Студио Алектик", захваљујући идеји отворености и мултикултуралности својих чланова, подједнако успешно ствара своју публику у Србији, Словенији, Италији, Аустрији, Немачкој, Шпанији, Француској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској...

Концерт девојака из Студија Алектик је изазвао велико интересовање, јер је овај бенд сачињен од музички високо-образованих девојака, од којих су две Сремице, допринео је да Шиђани први пут чују српску (светску) авангардну музику уживо. Ова млада музичка група, била је у врху жеља анкетираних грађана, који нису погрешили што позвали девојке у госте. Судећи према њиховој рекцији и позивању на бис, што се ретко догађа у Шиду, може се наслутити да ће врло брзо добити позивницу за нови концерт.

 

17. август

На тргу Културе испред Културно образовног центра вечерас је одржан концерт Мастер бенда из Шида. Концерт је почео у 21,30 часова. Чланови овог бенда су свирали народну музику.

15. август

У оквиру ШИДСКОГ КУЛТУРНОГ ЛЕТА јуче је био ЕТНО ДАН на којем се представило више удружења жена и културно - уметничких друштава националних мањина.
У културно уметничком програму учествовали су КПД "Иван Котљаревски" из Бикић Дола, Хрватско културно друштво "Шид", КПД "Ђура Киш" Шид, хор "Златни глас" удружење инвалиди рада, СКУД "Једнота" и Гордана Мишчевић из Књижевног клуба "Благоје Јастребић" из Вашице.

Општина Шид има 19 удружења жена која активно учествују на манифестацијама и сајмовима широм земље. Различита удружења представљају све оно што жене раде, њихове рукотворине, умећа и афирмишу живот села.

И овом приликом вредне Сремице излoжиле су ручне радове, спремиле заборављена јела, колаче и учиниле да се њима поносимо. Све су то својим програмом обојили чланови културно-уметничких друштава националних мањина – СКУД "Једнота", "Ђура Киш" и Хрватског културног друштва "Шид", КПД "Иван Котљаревски" из Бикић Дола, који су уз песму, игру и добро расположење, на најбољи могући начин афирмисали и мулиткултуралност овог простора.

Удружења која су учествовала на Етно дану са својим штандовима: Удружење жена Вишњићево,
Актив жена Јамена, УЖ "Вретено" Кукујевци, УЖ "Извор" Беркасово,УЖ "Фрушкогорске голубице" Сот , Удружење жена "Бикићанке" Бикић До, УЖ "Ердевичанке" Ердевик, Удружење жена Стејановци, УЖ "Илинчанке" Илинци, Удружење жена Вашица, КУД "Јесен живота" Шид, УЖ "Шидијанке" Шид, КПД "Ђура Киш" Шид, Удружење грађана Сот, СКУД "Једнота" Шид, Хрватско културно друштво "Шид", Удружење "Сунце" Моловин, Удружење "Шидијанке" Шид, КУД "Јесен живота" Шид.


Пријатељи вечери су били пчеларска породица Мирковић и Беокапра козари Кукујевци.
У амбијенту који приличи оваквом виду презентације народног стваралаштва, посетиоци су могли да уживају у старим гастрономским специјалитетима и да се подсете на заборављене ручне радове. Сви учесници ЕТНО ДАНА, који је завршен наступом културно - уметничких друштава, награђени су за оригиналност. На овом фестивалу био је и жири који је обишао све штандове и оценио све учеснике. Жири је био у саставу од три члана: Цица- уредница емисије "Без тамбуре нема песме" на Сремској телевизији, Миленко Мирковић- пчеларска породица Мирковић и Јасмина Латас- директорка Културно образовног центра Шид.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
3119825