Skip to main content

Манифестација "Вишњићеви дани"

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

“Дечја недеља”, традиционална манифестација која се одржава почетком октобра, представља најзначајнији национални догађај посвећен деци.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Обележава се од 1934. године са циљем усмеравања пажње читавог друштва на стварни положај деце и младих у заједници, на њихове потребе и изазове. Ове године обележена је под слоганом “Велико срце деце Србије” и акценат је дат развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности и даљој изградњи сигурног друштвеног окружења које подржава вредности толеранције.

Циљеви ,,Дечије недеље” су:
скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;
указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце, и остваривању њихових права;
презентација до сада постигнутих резултата;
указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце;
подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета;
промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу;
покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце у Републици Србији, и остваривању њихових права;
скретање пажње деци на њихова права, важност дружења, неговања бриге, подршке и љубави не само за своје најмилије и пријатеље, него за сваког човака и живо биће, јачање вршњачке и међугенерацијске солидарности и комуникације.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Програм ,,Дечије недеље” чини низ активности и акција на републичком и локалном нивоу широм Републике Србије, уз пуно учешће деце и младих, којима је ова манифестација и намењена.

Деца, увек треба да остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права према међународним и домаћим позитивним прописима. То је могуће искључиво ако сви друштвени актери раде заједно на константном унапређењу положаја деце у нашем друштву уз адекватно и правовремено укључивање деце у друштвени живот.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Посебну важност потребно је посветити развоју емпатије и вршњачке солидарности деце, чиме се подстиче како лични развој сваког детета, тако стварање сигурног друштвеног окружења у коме се негују вредности толеранције као једног од основних предуслова за живот у савременом демократском друштву у коме влада нулта толеранција према насиљу сваке врсте.

У том смислу, развијање културе толеранције код деце, подразумева способност и намеру за прихватање другог и другачијег и незаобилазно је на свим нивоима: у породици, образовном систему, као и у друштву у целини. На тај начин поставља се камен темељац за неговање и развој солидарности међу децом, у вршњачкој заједници и међугенерацијски.

Дечија недеља, као највећа национална манифестација за заштиту и промоцију  дечјих права идеална је прилика да се солидарност и емпатија поставе као један од најважнијих постулата за остваривање права детета у нашем друштву.

Зато је, ове године, Дечија недеља била посвећена неговању вршњачке и међугенерацијске солидарности.
Дечија недеља је, с тога, била обележена под слоганом:
„Велико срце деце Србије“

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

И у шидској општини су од 2. до 8. октобра одржане бројне активности. Почело је отварањем изложбе “Змајевих дечјих игара” из Новог Сада, под називом “Свака звезда има свога пута”, у Народној библиотеци “Симеон Пишчевић”. Ученицима првог разреда обе шидске основне школе уручене су чланске карте библиотеке које ће моћи да користе током читавог трајања основношколског образовања.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Првог и наредних дана организоване су позоришне представе театара из Шапца и Новог Сада, концерт ученика ОМШ “Филип Вишњић”, ликовне, књижевне, едукативне и психолошке радионице на теме емоционалне писмености и вршњачког насиља, час поезије са песникињом Мирјаном Булатовић, еколошки маскенбал, “Трка за срећније детињство” и посета представника ђачких парламената свих школа у општини и предшколске установе председнику општине Шид Зорану Семеновићу. Током дружења са децом, упознавајући их са радом Општине Шид као институције и пројектима и плановима за развој општине, председник је поручио ђацима да пре него што упознају свет, треба да упознају своју општину, њену историју и потенцијале и да ће увек имати где да се врате.

Активности “Дечје недеље” одржане су широм општине, у школама, вртићима, културним установама и спортским теренима.