Main menu

АРТ ФЕСТ

Наш град, у свету уметности познат као град Саве Шумановића, учесник је “Арт – феста”, новог филмског фестивала о уметности и уметницима, који ће трајати од 2. до 5.септембра.

,,Идејни покретач и организатор, Центар за герилски филм из Београда, уврстио је Шид, уз још пет градова у Србији, у тзв. “Нулти фестивал”, са циљем упознавања јавности са неком великом уметничком личношћу или догађајем, који их идентификују у свету културе. Одабрани су филмови о уметницима на пољу сликарства, вајарства, позоришта, балета, књижевности, фотографије, плеса и осталих врста уметности, снимљени у протеклих десет година, који ће бити емитовани истовремено у градовима учесницима и представљати “генералну пробу” фестивала. Након тога, уколико завреди добар одјек, биће расписан конкурсни позив за 2022.годину.

Уз Шид, учествују и: Београд, Ваљево, Пожаревац, Сјеница и Сремски Карловци. Свако место има три члана жирија, а у шидском су: Срђан Малешевић, директор Културно образовног центра Шид, организатора програма и сликари Андрија Голуб и Душан Теодоровић.

Званично отварање “Арт – феста” заказано је за четвртак, 2.септембар, у 20, 30 часова, а Шиђани ће прве вечери, у сали КОЦ-а, моћи погледати три документарна филма: “Наод”, уметнички портрет сликара Наода Зорића, аутора Веска Бутрића, затим “Маестро”, филм о руском позоришном редитељу Јурију Ракитину, аутора Бошка Милосављевића и “Бард Лазарева града”, причу о крушевачком песнику Љубиши Бати Ђидићу, аутора Стевана Јовичића и Миомира Микија Стаменковића.

Фестивал је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
3119884