Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Позоришна радионица шије заштитне маске

Све време ванредног стања, сваког дана, глумци АП „Бранислав Нушић“ из Шида организовали су се и у позоришној радионици шију заштитне маске које бесплатно деле мештанима.

Позоришна радионица шије заштитне маске

Како се шије на кројачким машинама глумце су брзо обучиле костимографкиња Илијана Орешчанин и Мирјана Арамбашић које су искусне кројачице. Начин како се маске кроје скинули су са интернета и још пре 16 дана кренули у акцију.

„Млади људи на овај начин уче како да буду корисни друштву и кроз хуманост шире видике. Хуман рад је јако битан за сваког ко жели да се бави уметношћу јер тако спознаје оно што је бит стваралаштва, а то је доброчинитељство. Млади људи су, чини ми се, у овим временима, када се механизује свако људско осећање већ одавно заражени вирусом учмалости и оваква ангажовања их враћају у неки нормалан ток сазревања”, каже глумац Цветин Аничић и додаје:

“Млади глумци су брзо савладали машинско шивење и дневно сашијемо око 400 маски које делимо свима који их затраже. Шили смо за волонтере, Дом здравља, за Државну безбедност, полицију, маркете, фирме, штампарије… Верујем да радимо праву ствар и да у сваком времену пошасти морамо показати ону добру страну. Лично не могу да будем докон и да чекам помоћ јер знам да више могу допринети ако будем активан и користан. Зато сам и иницирао да се покренемо и да уметност нашег града буде у потпуној служби човека”, наводи Аничић.

Оно што је посебно занимљиво у овој причи јесте чињеница да су се и старији глумци који су у изолацији укључили и из својих домова, такође, шију заштитне маске. Њих свакодневно обилазе млади глумци као волонтери који им односе и потребштине.

Позоришна радионица шије заштитне маске

Поред њих, акцији су се прикључили и мештани који су љубитељи и поштоваоци локалног позоришта, и сада постоји већ доста “пунктова”, односно локација по кућама где се шију заштитне маске.

Сви људи укључени у ову хуманитарњу акцију, било локални глумци, љубитељи позоришта или обични грађани, потребне материјале за шивење заштитних маски добијају од Општине Шид и грађана који поседују залихе материјала, а велику подршку имају и од Кризног штаба за ванредне ситуације Општине Шид.

Ова прича доказ је да уметност никада не ћути