Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Шетај

Филм ШЕТАЈ

Први  филм продукције Империум је филм  аутора Цветина Аничића, младог режисера и писца, о трговини људима завршен је недавно, а настао је као истраживање средине у којој аутор живи. Шид као прво гранично место често је био поприште трговине људима и на овим просторима полиција је приводила стране држављане који су покушали илегално да пређу границу, најчешће према Хрватској, а одатле према западној Европи, организаторе и помагаче.

Основна тема филма је трговина људима, најгрубље кршење људских права на слободу и достојанство, односно највећи злочин савременог човека који је у сталном порасту. Процењује се да је око два милиона људи жртве ове пошасти у свету. "Жене и деца чине највећи постотак жртава у свим облицима трговине људима. Потражња за јефтином радном снагом у земљама одредишта, доводи до тога, да мрежа организованог криминала преузима тржиште трговања људском бедом, ради високих зарада, ограниченог ризика и благих казни. Филм ‘Шетај’ описује психичко стање једне од жртава трговине људима. Живот у земљи у којој она на силу упознаје њихов језик и културу, терају је да свет гледа кроз рентгенски снимак докле год је жива. На том путу она се сусреће с најгнуснијим понижавањима међу људима. Шетња кроз Србију је скупа и у њу се креће крвавих стопала", наводи Аничић.
setaj_plakat.jpg

Тема је актуелна и увек присутна. Филм је окупио глумце позоришта "Бранислав Нушић" и Културно просветног друштва "Ђуро Киш" из Шида, а реализовала га је шидска продукцијска кућа "Империум" и Културни центар, док се премијера очекује ускоро. У филму је ангажовано четрдесетак глумаца, а остварен је у сарадњи са београдском "Астром", чији је циљ борба против трговине људима.

Насловну улогу игра млада глумица Сања Чавић, поред ње су Вукашин Марковић, Мирослав Цирба, Божана Лукић, Нада Хромиш, Татјана Зечевић и други. Снимање и монтажу урадили су Дамир Дегенек и Миша Ждињак. Реализацију филма помогли су општина Шид, ОУП Шид, Општински суд, Дом здравља и Црвени крст, Железница Србије, као и крчма "Кућерак". Овај први филм у шидској продукцији сврстава град Шид у историју филмске уметности.