Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Педесет пута ЖЕЛИМ ДА СЕ ОСЛОБОДИМ

50 ПУТА СМО ИХ БУДИЛИ

svratiste zelim da se oslobodim

У петак на сцени Културно образовног центра у Шиду изводимо по педесети пут представу "Желим да се ослободим", која њеној, нажалост, актуелној теми толико и живи. Педесет пута смо будили те жене које су публици из разних крајева причале своје исповести, које су докуметовале своје догађаје. За ових 50 играња свој град смо поставили међу градове који се не стиде викнути гласно на неправду, показати прстом на злочинца, обележити насилника.

Представа је сво ово време неговала искрене емоције, присно сваког додиривала

И никога у гледалишту није остављала равнодушног. Свом граду са овом представом смо донели 36 награда са разних фестивала из градова Србије и иностранства.

Наш тим стручних људи ( психолог,правник...) подкрепио је тему са трибинама и форумима на тему насиља... Представили смо се у Бечу, Линцу, Вису, Витезу, Белом Манастиру, Каштелима, Алексинцу, Бугојну, Мркоњић Граду, Ђурђевцу, Постојној, Ретковцима, Пачетину, Славонском Броду...

Представа није лака, знамо то, а није лака зато шро нам је блиска . Не гледамо је само на сцени, него је носимо са собом. Она је нека врста шок терапије после које на сваку врсту насиља не остајемо неми. Педесет пута се упалило светло за нас и мора још педесет како би дали снаге посматрачима да реагују.

Од почетка 2015. године убијено је 26 жена у Србији, већина њих није никада пријавила насиље, трпела је!

Данас је последњи тренутак да се сви озбиљно замислимо око положаја жене у овом друштву. Морамо послати јасну поруку да смо једнаки и да нас пол не чини јачим. Морамо да разговарамо шта и колико можемо као друштво и држава да зауставимо и спречимо ову пошаст.

Ако ништа друго препознајмо жртве и говоримо у њихово име, заступајмо их. Јер свака жена вреди, не као нежнији пол, него као јак стуб породице… Оне су мајке, ћерке, сестре оне су корен цивилизације … и гле чуда тако важна спона друштва трпи насиље И њен вапај нико не чује.

Представу су понеле глумице : Наташа Драгић, Илијана Орешчанин, Јелена Пејчић, Александра Станивуковић, Милица Грчић, Марија Тубић, Јована Перић, Теодора Мердановић, Неда Глигић, Вања Стевановић, Сара Харамбашић, Дајана Посавчић, а касније су подршку дале И глумице Соња Стекић, Александра Косановић, Јелена Червењак, Љиљана Богичевић, Јелена Малић, Михаела Видовић, Александра Киук, Јелица Брестовац,Тијана Гњидић, Јована Кудјељић, Татјана Ваљевац,Вероника Миклош, Александра Кудјељић, Милица Ситничић,Вања Ковачевић, Срна Аничић…

Све ове младе глумице носиле бреме сваке убијене жене и сад су јаке и спремне за наставак борбе јер и сам рефрен наше представе је:

НАСИЛНИКА ТРЕБА КАЗНИТИ
НАСИЛНИКА ТРЕБА ОСУДИТИ !

Представа се игра у оквиру Фестивала СВРАТИШТЕ У ПОЗОРИШТЕ 2015.