Skip to main content

Вече уз тамбуру

Од 19.04. до 21.04. 2013. године у Бања Луци је одржан 12. Фестивал "Вече уз тамбуру" у организацији Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке .
Тамбурашки оркестри из држава региона, свој богат музички опус, су изводили на Великој сцени Народног позоришта РС.

vece-uz-tamburu

На фестивал у Бања Луку су позвани и представници наше Општине и Културно образовног центра који су били гости Фестивала.
Звуци тамбуре су током два дана у правом смислу речи окупирали град на Врбасу с обзиром на то да су посетиоци имали прилику да на једном месту, поред бањалучких тамбураша, чују и оркестре из Аустрије, Словеније, Србије и Хрватске.

Током две фестивалске вечери, које су одржане у Народном  позоришту РС, пред бањалучком публиком је свирало шест оркестара, који су на известан начин обележили протеклу годину у својим срединама и на међународној музичкој сцени.

Међу учесницима су били и Випавски тамбураши из Словеније, који су под палицом младе и перспективне диригенткиње Неже Жгур отворили друго фестивалско вече.

Након њих на сцени се нашао Тамбурашки оркестар "Wелс" из Аустрије, под уметничким руководством Ивана Матанова.

Овогодишњи фестивал затворио је Европски омладински тамбурашки оркестар у којем свира и пет наших младих тамбураша Дејан Петковић, Душан Симић, Милан Симић и Марко Бурћак, којим диригују еминентна имена из света тамбуре, Славко Фрањо Баторек из Осијека, Томислав Галић из Пожеге, Стипан Јарамазовић из Суботице и Јован Травица из Новог Сада.

vece-uz-tamburu2

Поред Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке, прве фестивалске вечери свој програм извели Тамбурашки оркестар "Вила" из Новог Сада, под диригентском палицом Јулијане Јовановић, те Бродски тамбурашки оркестар из Славонског Брода, којим је дириговао Дамир Бутковић.

Последњег дана Фестивала „Вече уз тамбуру 2013“ за учеснике је приређен пријем у Народној скупштине РС који је организовао Генерални секретар, Ранко Карапетровић,  на којем је директору Културно образовног центра Шид, Браниславу Николићу, уручена заставица и тиме је Општина Шид постала и званично оганизатор овогодишњег кампа Европског омладиског тамбурашког оркестра који ће се одржати у Шиду од 16.08. до 24.08. 2013. године.