Skip to main content

У сусрет преображењу

preobrazenje-erdevik

У Ердевику се осим, већ познате сремске „Куленијаде“, од 10. до 19.августа, годинама у назад, одржава манифестација „У сусрет преображењу“. Ова манифестација представља микс разних активности, у којој учествују и сваког дана се смењују разна удружења са својим програмима типа фолклора, котлићијаде, дружење ловаца, пензионера, омладине за коју се приређују концерти.
То је спортско-културно-привредна манифестација, која се ове године одржава 17. пут по реду.

 

У оквиру ове манифестације у петак 17.августа, одржан је културно уметнички програм у организацији Културно образовног центра Шид и МЗ Ердевик, а домаћини концерта су били КУД „Бранко Радичевић“ Ердевик и Словачко културно просветно друштво Ердевик. Концерт је почео у 19 часова, а отворила га је заменица председнице општине Шид, госпођа Биљана Сарап.

За све љубитеље традиционалних игара и песама, у циљу очувања народне традиције и културе овог малог насељеног места, одржан је концерт, на којем су се представиле фолклорне групе, које преносе са колена на колено, како своје обичаје тако и своју песму и игру.

Учесници програма су били:

Дечија фолклорна група - ОШ „Сава Шумановић“ Ердевик,
DFA „Zvončeky“ Ердевик,
Словачко културно просветно друштво Ердевик,
КУД “Бранко Радичевић” Ердевик,
Српско културно уметничко друштвo „Ђердан“ Кукујевци,
КУД „МРАМОРАК“ из Мраморка, које је представило своју Фолклорну групу,
мешовиту певачку групу „Полимље и Бисери“ и мушку певачку групу „Полимље“.

За сам крај концерта, Народни оркестар Саше Црњанског одсвирао је сплет кола, у које су се придружили сви учесници и публика.