Skip to main content

Дани завичаја Кукујевци 2012

 1.јула у недељу одржана је манифестација „Дани завичаја“ у Кукујевцима

 kukujevci1

Носиоци организације манифестације су Удружење жена „Вретено“ Кукујевци, Месна заједница Кукујевци, Православна црквена општина Кукујевци уз несебичну помоћ у организацији Културно образовног центра Шид и Туристичке организације Шид, као и Удружења пензионера Кукујевци, Ловачког друштва „Фазан“, ФК „Фрушкогорац“, ветерана ФК „Обилић“, СКУД „Ђердан“ Кукујевци, а све под покровитељством Општине Шид.

Програм манифестације:

10 часова одржана Света литургија у Храму Велике Госпојине.
11 часова организована је Литија до споменика, освећење спомен плоче и парастос погинулим жртвама рата.

У оквиру манифетсације присутни су имали прилику да осете дух старих времена и кроз ношње, које су могле да се виде у оквиру етно поставки Удружења жена наше општине Шид и културно уметничког програма, а које су се сачувале у изворном облику до данашњих дана. Удружења жена успела су да врате време у прошлост и на најбољи могући начин прикажу оно чиме су се жене са села бавиле од давнина и тиме употпуниле ову манифестацију.

kukujevci2

Културно уметнички програм, на којем су наступила Културно уметничка друштва и Изворне групе из некадашњих завичаја почео је у 19:30 часова.

Културно уметнички програм отворили су домаћини манифестације СКУД „Ђердан“ из Кукујеваца приказивањем обичаја жетве жита из Славоније, затим су наступили КУД „Љубомир Ратић-Бубо“ Вера из Републике Хрватске, Удружење „Сана“ из Старе Пазове, Удружење Крајишника „Зора“ из Крагујевца, КУД „Крајишник“ из Руме, КУД „Петрова гора - Кордун“ из Београда, Српско културно друштво „Просвјета“ из Даровара, Изворна група „Кордун“ која ради као секција КУД-а “Соко“ из Инђије, КУД „Младост“ из Трпиња, КУД „Завичај-Банија“ из Шапца, Завичајно удружење за неговање традиције „Подгрмеч“ из Житишта, Певачка група „Извор Лике“ из Бусије, Мушка певачка група „Завичај“ из Хртковаца, солисткиња из Руме Сава Путник, дует фрула Опалић – Цвјетичанин. У оквиру програма, као изненађење вечери наступио је Бора Дрљача уз пратњу хармонике Велимира Живковића.

Домаћини културно уметничког програма СКУД „Ђердан“ из Кукујеваца представили су фолклорну групу млађег дечјег узраста са „Дечјим играма“, фолклорну групу старијег дечјег узраста са „Играма из Шумадије“ и „Играма из Лесковца“, а мешовита певачка група "Вретено" из је извела песму из Славоније „Опада лишће са горе“.