Skip to main content

ГУСЛЕ ФИЛИПА ВИШЊИЋА

ГУСЛЕ ФИЛИПА ВИШЊИЋА

Мало је оних музичких инструмената за које се може поуздано рећи да су толико срасли с менталитетом и сензибилитетом једног народа, да су једноставно постали саставни и нераскидиви део његове историје. Гусле, релативно једноставан жичани гудачки инструмент, управо је један од најбољих таквих примера. Како су се и када тачно нашле на Балкану, не може се са сигурношћу рећи, мада праћење њихових трагова у далеку прошлост, указује да им је порекло средња Азија и да су захваљујући миграцијама древних степских словенских племена донете и на просторе југоисточне Европе. Коликом су се потом брзином и интензитетом прошириле и усталиле у нашим крајевима, можда понајбоље илуструју редови овог анонимног аутора прибележени 1895. године у вршачком „Српству“:

„Међу та обележја нашег народног живота спада и српско народно гусларство. [...] Уз гусле је Србин опевао своју славу и јунаштво, уз њих је Србин опевао своју прошлост, страдање и пропадање, уз њих је Србин опевао своје делимично васкрсење - обнову своје славе, уз гусле је Србин опевао свој породични, друштвени, државни и народни живот - за то су гусле Србину тако миле и драге."

Опширније …ГУСЛЕ ФИЛИПА ВИШЊИЋА

ВИШЊИЋЕВА СПОЗНАЈА

ВИШЊИЋЕВА СПОЗНАЈА

Народни песник и певач Филип Вишњић умео је да гледа унутарњим оком и да слуша особеним слухом. Зато је, иако без вида, сагледавао догађаје из Првог српског устанка потпуније и целовитије од многих својих садругова који су се могли поуздавати и у свој вид и у свој слух. Mноги су испитивачи песничке моћи његових песама тумачили и растумачили начине на које је Вишњић певао свој еп о Првом српском устанку као и облике песничке дејствености тог епа. У овој прилици када, као и сваке јесени почиње прослава у спомен Филипа Вишњића, “Вишњићеви дани”, дозволите да се задржимо на неким од чинилаца целовитости Вишњићевог сагледавања великих историјских збивања о којима пева.

Опширније …ВИШЊИЋЕВА СПОЗНАЈА

ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ 2021.

ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ  2021.

17. 09. (петак)

18 часова - Подизање заставе “Вишњићевих дана” и саопштавање имена овогодишњих добитника “Вишњићеве награде”, на платоу испред КОЦ-а
Концерт ученика ОМШ “Филип Вишњић” Шид

Опширније …ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ 2021.

ФИЛИП ВИШЊИЋ (1767- 1834), народни песник, гуслар

ФИЛИП ВИШЊИЋ (1767- 1834), народни песник, гуслар

Презиме је узео по мајци Вишњи с којом је рано изгубивши оца, живео у подрињском селу Међаши (Зворничка нахија). У детињству је ослепео од богиња. Када му је било двадесет година Турци су му убили четворицу стричева, а убрзо је и мати умрла, па се отиснуо на велика путовања по балканским земљама, од Бањалуке до Смедерева, од Скадра до Темишвара. Издржавао се прошњом певајући уз гусле.

Опширније …ФИЛИП ВИШЊИЋ (1767- 1834), народни песник, гуслар

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ

Поводом манифестације „Вишњићеви дани“ који ће се одржати од 16.09 до 20.09.2021. године, Културно образовни центар расписује

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ

Позивамо све наше суграђане, установе, јавна и приватна предузећа, да дају свој предлог за поједница који се посебно истиче у свом раду из области културе, и који је својим радом обогатио културни живот наше општине.

Опширније …ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ