Main menu

БИСТА ФИЛИПА ВИШЊИЋА, ДАР ПОРОДИЦЕ ПЕКА ДАПЧЕВИЋА

Јула месеца 2005, у Шид је стигао несвакидашњи, вредан поклон породице народног хероја Пека Дапчевића (1913-1999), партизанског генерала, ослободиоца Београда и легендарног команданта Прве армије ЈА која је, крајем рата, водила завршне борбе на Сремском фронту. Реч је о бронзаном попрсју највећег српског гуслара и аутора народних песама Филипа Вишњића, коју је израдио наш познати вајар, свестрани ликовни стваралац, критичар и педагог, академик САНУ Сретен Стојановић (1898-1960). Како се Вишњићева биста нашла баш у овој сремској вароши, тачније у њеној Основној музичкој школи "Филип Вишњић"?

Испуњавајући давнашњу жељу и завет свог супруга, наша позната филмска и позоришна глумица Милена Дапчевић, рођ. Врсајков, одлучила је да бисту чувеног гуслара поклони крају за који је Пеко био емотивно веома везан. Наиме, руководећи завршним операцијама за ослобођење земље, омиљени командант је у околини Шида провео више тешких месеци, све до пробијања Сремског фронта, априла 1945. године. Једно време, у Ердевику се налазила и команда његове Прве армије. Генералова намера је била да после његове смрти, Филипова биста, у личном власништву, дар пријатеља Сретена Стојановића још из предратних дана, настала 1937. године, буде смештена у некој од шидских образовних установа. Јер, и Филип Вишњић је дуго живео у оближњем селу Грку, које ће по њему касније понети назив Вишњићево.

На позив Милене Дапчевић, тих летњих дана 2005, у Београд се упутила мала шидска делегација на челу са Драганом Макивићем, директором Основне музичке школе "Филип Вишњић". Љубазна домаћица, којој године за поштовање нису одузеле младалачки изглед, лепо их је примила и детаљно образложила жељу свога супруга и сопствену намеру да добро очувано бронзано попрсје крене пут Шида. Игром случаја, Музичка школа је била и једина градска васпитно-образовна установа која се у том тренутку поносила именом славног гуслара и песника.

И данас се изузетно вредна биста Филипа Вишњића, за коју чак и бољи познаваоци опуса вајара Сретена Стојановића не знају да уопште постоји, налази у Основној музичкој школи у Шиду. Рецимо још да је школа основана 31. марта 1962. Званично је почела са радом на почетку школске 1963/64. Од 1978. године носи званичан назив Основна музичка школа "Филип Вишњић".

Душан Познановић

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
2839777