Main menu

Комисија за доделу „Вишњићеве награде“ која је одржана у просторијама Културно образовног центра у Шиду дана 28.10.2016. године, коју су чинили бивши добитници овог лауреата, донели су одлуку да ово највише општинско признање из области културе добију:

visnjiceva nagrada zivotno 2016

ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО – Жарко Петровић – наставник физичког васпитања из Шида

Жарко Петровић је рођен у Шиду 1936.године,где је похађао и завршио основну школу и гимназију.Припада првој генерацији Потпуне мешовите гимназије у нашем граду.

Вишу педагошку школу,група ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ И БИОЛОГИЈА завршио је у Новом Саду,1958.године.Цео радни век провео је у раду са ученицима у Школи ученика у привреди у Шиду,Економској школи у Вуковару,ОШ „Филип Вишњић“ у Шиду,ОШ „Сремски фронт“ и ОШ „Јован Веселинов Жарко“-обе у Шиду.Предавао је предмете физичко и здравствено васпитање и биологију.Радни век је завршио као помоћник директора у ОШ“Јован Веселинов Жарко“(данас ОШ „Бранко Радичевић“).

За време гимназијског школовања бавио се новинарством.Био је спортски дописник новосадског „Дневника“, а касније је писао за „Олимпикон“,“Фестивалски лист“,“Спортски билтен“ – Рума,“Вуковарске новине“.

Рад просветног радника захтева пуно ангажовање у настави али и у ваннаставним активностима.Жарко Петровић се изузетно ангажовао у раду са ученицима водећи одређене секције из области физичке културе,а у складу са плановима и програмима који се реализују у школама.Као човек широке опште културе припремао је бројне генерације ученика за све што их очекује у животу и како да одговоре свим животним изазовима.

У слободном времену тренирао је рукометаше шидског „Радничког“ и одбојкаше ОК“Вуковар“.

Са ученицима је постигао низ значајних резултата на различитим нивоима такмичења,чиме је значајно допринео афирмацији школе,струке и друштвене заједнице.

Аутор је три значајна дела::Физичко васпитање и спорт у ОШ“Филип Вишњић“ у Шиду,1956-1957.;
Основна школа „Јован Веселинов Жарко“Шид,1982-2002.;
Они су утрли пут шидском рукомету

Ове три монографије су сведочанство времена о коме је у њима реч и значајан допринос културној баштини нашег места и општине,а последње две могу бити инспирацијом новим ствараоцима да наставе сведочанство о школи о којој аутор пише као и сведочанство о новим успесима реченог спортског колектива.
Уредник је и рецензент монографије:Први матуранти Потпуне мешовите гимназије у Шиду,аутора мрРадована Ђурчића.

За рад и резултате које је постигао у свом дугогодишњем раду примио је бројна друштвена признања покрајинског, савезног и општинског ранга.Бројне генерације ученика су му захвалне за све што им је као врстан педагог пружио а са колегама са посла увек је одржавао коректне односе.

Живи као пензионер у Шиду.

 

visnjiceva nagrada mladi 2016

ЗА МЛАДЕ ДО 30 год. – Милош Лукић – мастер теологије из Шида

Милош Лукић је рођен 1990. године. У Шиду је завршио основну школу а потом, са благословом Његовог преосвештенства епископа сремског Василија, Богословију „Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима као изванредан ученик. У току богословије заинтересовао се првенствено за српско православно појање и црквену службу као вид прославњања Бога. Са просечном оценом 9.24 завршио је Православни теолошки факултет у Београду. У току студија највеће интересовање је показао за проблематику теологије у модерном друштву, због чега је приступио детаљном изучавању Старог Завета. Резултат тога је било систематизовање огромног броја библијских коментара. На истом факултету је одбранио и мастер тезу чиме је продубио своје истраживање Старог и Новог Завета из перспективе савремене теологије.

Тренутно је уписан на докторске студије у организацији Уједињених библијских друштава Велике Британије и Библијског друштва Србије. Дужи низ година сарађује је на пројекту вебсајта „Глас Писма“. Ради као наставник теологије у шидским основним школама.

Иако његова примарна струка није везана за област културе, Милош Лукић је објавио читав низ радова који, поред теолошке, имају и ту „културну“ ноту због проучавања и презентовања српске културне и духовне баштине.
Нарочито је значајан његов допринос подизања свести за очување српске баштине најмлађим узрастима чиме у великој мери доприноси очувању српског националног идентитета. Милош Лукић редовно одржава предавања нашим суграђанима и на тај начин и старијим генерацијама подиже свест о значају српске културне и духовне баштине.

У контексту Шида, посебан допринос Милоша Лукића је његово учешће у припреми и отварању музејске поставке Црквене ризнице Српског православног архијерејског намесништва шидског 2015/2016. године.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
2326198