Main menu

Селимир Радуловић и професор Душан Лукић

У недељу је одржана завршница овогодишњих 36. Вишњићевих дана, свечаном академијом "Вишњићу у част". На акдемији су наступили – Светлана Стевић, извођач традиционалне српске музике, Певачка група Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Београда, гуслари Алекса Рончевић и Вукојица Сандић, Цветин Аничић и глумци АП “Бранислав Нушић“ из Шида.

Овогодишњу беседу говорио је Селимир Радуловић, књижевник, управник Библиотеке Матице српске.

Комисија у саставу добитника Вишњићеве награде претходних година донела је одлуку да овогодишњи лауреати буду Милош Остојић, млади академски сликар из Шида у категорији младих стваралаца до 30 година, а у категорији за животно дело Душан Лукић професор српског језика и књижевности у пензији.

Милош Остојић због свог личног опредељења да своје сликарско умеће и таленат развија и поклања нашем Шиду, да у њему и даље тражи инспирацију и своје знање кроз просветни рад преноси на младе таленте. Милош Остојић је, попут нашег Саве, свој Шид одабрао за језгро свог стваралаштва. Поред слика које уметнички оцртавају сваку човекову мисaо и стање, Милош је творац и уметничких слика на иконостасима.

akademija2

Душан Лукић, због свих активности које је кроз свој рад у просветном и културном животу општине с еланом и љубављу обављао. Његово ангажовање у бројним манифестацијама наше општине, свакако многи памте као успешне, едукативне и ангажоване. Такође, његов рад је често био запажен на разним такмичењима ученика које је за исте и спремао.

Аутор је монографије посвећене 50-ом јубилеју Гимназије "Сава Шумановић", и коаутор публикације посвећеној нашој суграђанки Цветанки Тубић. Лекторисао је и стручно оцењивао преко 25 књига, публикација, брошура, монографија и других издања наше општине. Писао је за "Сремске новине", "Сусрете", "Шидину", "Гимназијалац", "Шидске новине", итд.

Кроз богат просветни рад, увек се залагао за очување ћирилице и ангажовање младих у културном животу Шида.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
2895862