Skip to main content

Ликовна колонија "На путевима Саве Шумановића"

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”, ове године 28. по реду, одисала је спојем сремскe гостољубивости, традиције и културе са уметничким стваралаштвом академских сликара Косова и Метохије. Осморо њих са југа Србије и из Црне Горе, почашћених позивом за учешће на једној од најзначајнијих српских колонија, наш Шид и општину оплеменили су бојама јесени и учинили је још лепшом.

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

Више од четврт века бројна имена еминентних учесника потврђују чињеницу да је Шид одавно, захваљујући Сави и Босиљу, на уметничкој мапи не само Србије већ и Европе, и да је наша општина, богата природним лепотама, сликаревом оку мила. Посебно Моровић, село на Босуту и Студви, у срцу столетне храстове шуме, оаза зеленила, у којој су сликари стварали и ове године.

Богати фундус слика који поседује Културно образовни центар Шид, организатор Ликовне колоније од самог почетка, 1996. године, броји преко 500 дела. Ове године су га допунили: Небојша Јоцић из Липљана, Ервин Ћатовић из Приштине, Марко Пашић из Клине, Анђела Јордановић из Гњилана, Милена Цветковић из Косовске Каменице, Ајла Даздаревић из Новог Пазара, Вук Вујовић из Берана и Миљана Дунђерин из Приштине.

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

Лепе јесење дане, док су боравили код нас, од 15. до 22. октобра, користили су као инспирацију за рад, али и за уживање у чарима Фрушке горе и Сотског језера, посету манастиру Привина Глава, Галерији слика Саве Шумановића, Музеју наивне уметности “Илијанум” и одавање почасти великом Филипу Вишњићу.