Skip to main content

44. “Вишњићеви дани”

44. “Вишњићеви дани”

И овогодишњом, 44. по реду, тродневном манифестацијом “Вишњићеви дани”, достојанствено је одата дужна почаст великану српске историје, једној од најзначајнијих личности наше средине, гуслару и песнику Филипу Вишњићу.

Звуци гусала заорили су се у петак, 6. октобра на платоу испред Културно – образовног центра у Шиду када је, уз подизање заставе, манифестација званично отворена. Председник Организационог одбора за обележавање 44. “Вишњићевих дана”, Срђан Малешевић, саопштио је имена овогодишњих добитника “Вишњићеве награде” и награђених ученика на литерарном конкурсу тим поводом. Програм су употпунили ученици Музичке школе “Филип Вишњић” и хор Основне школе “Сремски фронт”. Програм је настављен у Народној библиотеци “Симеон Пишчевић” где је представљен добитник “Вишњићеве награде” за књижевност, за српско говорно подручје, Будимир Дубак, писац из Црне Горе.

44. “Вишњићеви дани”

Манифестација је сутрадан, у суботу, 7. октобра, одржана у Вишњићеву, селу у којем је гуслар живео и умро. Након богослужења у цркви Светог оца Николаја, гости и ученици осмог разреда основних школа из целе општине, посетили су гроб Филипа Вишњића. По полагању венаца и цвећа, јавни час историје одржао је професор Страхиња Радаковић, а гусле је засвирао и запевао Витомир Вулин. У Етно поставци у селу отворена је изложба слика Драгане Угрешић и одржан књижевни сусрет са Будимиром Дубаком. Уследио је културно – уметнички програм крај Филиповог споменика, а наступили су хор “Хоршидеја”, ученици школе у Вишњићеву и културно – уметничка друштва “Свети Сава” из Шида и “Филип Вишњић” из Вишњићева.

44. “Вишњићеви дани”

На свечаној академији у недељу, 8. октобра, председник Скупштине општине Шид, Тихомир Стаменковић, уручио је награде добитницима: Петру Вејновићу, новинару, за животно дело, Срни Аничић, младој уметници и Будимиру Дубаку, који је одржао и пригодну беседу. Свечаност су увеличали чланови хора и оркестра “Рапсодија” из Новог Сада, под руководством професора музике, нашег Шиђанина, Јована Травице.