Skip to main content

Манифестација "Вишњићеви дани"

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Шид и Вишњићево одали су протеклог викенда дужну почаст великану наше историје, гуслару и песнику Филипу Вишњићу. Већ по традицији, тродневна манифестација почела је у петак, 30. септембра, уз звук гусала и подизањем застава, на платоу испред Културно – образовног центра. Програм отварања увеличали су ученици Музичке школе која носи Филипово име и промоција књиге Дејана Томића “Апотеоза српским гуслама”, у Народној библиотеци.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Суботњи програм одвијао се у Филиповом селу Грку где је провео део живота и умро. Након парастоса у цркви Светог оца Николаја и јавног часа крај гусларевог гроба, отворена је изложба скулптора Милутина Ранковића и одржана промоција збирке песама Селимира Радуловића, прошлогодишњег добитника “Вишњићеве награде” за књижевност, за српско говорно подручје. Културно – уметнички програм одвијао се поред Филиповог споменика.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Манифестација је завршена у недељу, 2.октобра, свечаном академијом у сали КОЦ-а на којој је председник Општине Шид, Зоран Семеновић, уручио “Вишњићеве награде”:
за животно дело Нади Рудић, организатору културних активности у КОЦ-у, за младог уметника до 30 година старости Луки Јашћуру, глумцу Аматерског позоришта “Бранислав Нушић” и за књижевност песнику Ђорђу Нешићу који је одржао беседу Филипу у част.

Програм су употпунили хор “Хоршидеја”, глумци АП “Бранислав Нушић”, вокална солисткиња Јована Брзак и музички ансамбл манастира Фенек “Фенечки бисери”.