Skip to main content

Луткарство

Луткарско позориште

lutke.jpg
13 септембра у оквиру Културно образовног центра у Шиду покренута је луткарска сцена . Идеја да се ова сцена роди дошла је од луткара Цветина Аничића . Који је дипломирао у АНИМИ на луткарству у класи Миливоја Радаковића на одасеку глумац – луткар , а тренутно је апсолвент на Националној академији за позоришну и филмску уметност „Крсто Сарафов“ у Софији (Бугарска) у класи Боњу Лунгова .  
 
„ Тако је мало потребно да се направи права кућа за маштање .  Битно је имати праву идеју . После је све лако реализовати . Од како истражујем у луткарској уметности жеља ми је да створим једно позориштанце које ће бити отворено за све креативне младе људе . У августу смо држали луткарску радионицу која је била увертира за позориште . Радионица је била организована у организацији Националног савета Русина и Културно просветног друштва „Ђура Киш“ из Шида . Водитељи радионице су били стручњаци из луткарске уметности : Дарко Ковачовски луткарски редитељ из Тетова (Македонија) , Нада Василијева креатор лутака из Софије (Бугарска) Богданка Сопка , сценограф из Новог Сада, Нела Алиловић креатор лутака из Суботице, Санела Милошевић луткарка из Руме , Ивана Мравик , професор музике из Шида. На презентацији семинара показали смо кроз етиде све врсте лутака и многе луткарске технике ( гињол, јавајке, сенке, маске, марионете ) . Наша радионица која је трајала седам дана донела је 54 лутке као производ рада . Учесника је било око 30 младих уметника из целе Војводине . Сви су били смештени у прелепим просторијама Руског двора , чаробног дворца који је стар 250 година и који је поред галерије Саве Шумановића украс нашег града.


У овом малом позоришту, које може да прими само 60 клинаца , могу успешно да експериментишем и да своје идеје спроводим у дело са млдим креативним људима

 

publika.jpg

 

Премијером представе „Три прасета“ отворили смо луткарску сцену и до сада на репертоару позоришта имамо следеће представе : „Царево ново одело“, „Бајка о бојама“ , а крајем октобра се очекују премијере представа „Цвеће мале Иде“ , „Снежане и седам патуљака „ и „ Успавана лепотица“ , а отворени смо и за гостовања других позоришта .

Позориште је смештено у улици Кнеза Милоша 43 у простору где се некада налазила стара градска штампарија . Простор је адаптиран и прилагођен . Оно што је занимљиво  да су седишта као и сав интеријер  настали од руку креативних чланова позоришта , што целом простору даје посебну енергију . Лутке за представе прави сам Аничић уз помоћ учесника креативних радионица . Сценографију раде Миљан Торма , Сања Продановић и Александра Куђељић . Глумци су чланови позоришта „Бранислав Нушић и Културно просветног друштва „Ђура Киш“ из Шида.

 

Ретки су градови који имају часта да негују ову племениту , помало занемарену , уметност.