Main menu

tode

Другари, у оквиру ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ у суботу 8. октобра у 12 часова долази нам у госте писац Тоде Николетић, један од најпопуларнијих ствараоца за најмлађе. Објавио је двадесетак књига за децу (поезија и позоришни комади).

Малишанима су посебно омиљене његове шаљиве песме, па их радо изводе на смотрама рецитатора. Такође, инспирисао је многе композиторе за најмлађе, тако да се на музичким фестивалима певају и Николетићеви стихови.

Подједнако је успешан и у писању драма, готово да у земљи нема позоришта за децу које није изводило комад из његовог стваралачког опуса. Поред дивних песама и драма, Тоде је препознатљив и по сценском наступу. Шоумен какав се ретко среће одушевљава најмлађе при сваком сусрету с њима. Организатор је како књижевних фестивала, тако и поетских конкурса за младе, на којима се труди да афирмише талентоване малишане.

Николетићев књижевни опус садржан је од великог броја књига поезије за децу (20), мноштва драма (40) и игроказа за децу (400). Нека од његових дела уврштена су у школске лектире и читанке, а његове компоноване песме певају велике музичке звезде.

Заступљен је у 80 антологија, монографија, хрестоматија, зборника и алманаха. Превођен је на француски, мађарски, словачки, турски, италијански и руски језик.

Драме су му извођене у Русији, Француској, САД-у, Словачкој, Мађарској, Украјини, Албанији, Турској, Канади, Аустралији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској. Готово да не постоји позориште на просторима српског говорног подручја које није извело неку од његових драма.

Ово су само неке књиге за децу које је објавио: "Нећу да порастем", "Велика породица", "Краљевски фестивал", "Оде Николетић Тоде", "Слатки немир", "Улица занесењака", "Сунце на длану", "Прва љубав", "Волим те козо једна", "Растем да волим", "Од бебе до себе", "Немој ово, немој оно", "Љубавни буквар", "Неко као ја"...

У суботу 8. октобра у 12 часова, у просторијама Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду

ВИДИМО СЕ.....

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
1903627

Ко је на мрежи

Ко је на мрежи: 210 гостију и нема пријављених чланова